Studeren

Kinderen

Wil je al op jonge leeftijd een goede algemene studiediscipline ontwikkelen dan is pianoles daar een uitstekend middel voor.

Jonge en minder jonge kinderen zijn echter (nog) niet in staat om geheel zelfstandig een goede studiediscipline op te kunnen brengen.

Begeleiding door de ouders is dan ook van essentieel belang.

Betrokkenheid door en stimulatie van ouders maken dat het kind optimaal ondersteuning krijgt om een instrument te leren bespelen.

‘Lichte dwang’ in de begeleiding betekent aanmoediging en stimulering.
Elke dag een vaste tijd werkt het beste.  Ook in het weekend.

Heel jonge kinderen hebben in het begin het meeste profijt als zij meerdere keren per dag vijf á tien minuten oefenen.  (Drie keer vijf minuten geeft een beter resultaat dan één keer een kwartier).
Het kan voorkomen dat het er een dag bij inschiet.

Probeer die verloren dag op andere dagen ‘in te halen’.  Verder betekent ‘licht’ dat het allemaal wel leuk moet blijven zonder ruzies en grote drama’s.

Studeren of oefenen moet in alle rust plaats vinden, zonder dat er op de achtergrond ergens in huis een radio of tv is te horen.

 Volwassenen

Volwassen leerlingen hebben uiteraard aan een kwartier per dag niet genoeg.

Zij kunnen zich veel langer concentreren dan een kind en zij spelen veel moeilijkere muziek, vaak meerdere bladzijden, en dat kost meer tijd om onder de knie te krijgen dan een kinderlied dat uit ten hoogste vier regels bestaat.

Maar ook hier geldt dat men beter elke dag drie kwartier kan oefenen dan één dag in de week vijf en een half uur!

“Er zijn zoveel leuke dingen, zelfs als je 65 bent.  Heel goede muziek en vooral het zelf spelen daarvan, is een bron van ongelooflijk veel plezier en vreugde.  Als het lukt om een moeilijk muziekstuk uit het hoofd te spelen, is dat het allerleukste wat er is”.
Maarten ’t Hart, schrijver

 

 

                                                                                                                                                                                                  

Reacties

Geef een reactie